Αγκυλώσεις στην αποσυμφόρηση των δικαστικών φυλακών

Αγκυλώσεις στην αποσυμφόρηση των δικαστικών φυλακών

Αρ. Πρωτ. 21214/03.08.2011 

Προς Υπουργούς:

- Δικαιοσύνης

- Προστασίας του Πολίτη

Αλυσιδωτές αντιδράσεις στα σωφρονιστικά καταστήματα προκαλεί η απόρριψη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση Τμήματος Μεταγωγών-Δικαστηρίων Νιγρίτας, που θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των Δικαστικών Φυλακών Διαβατών. Η απόφαση του ΓΛΚ, μπλοκάρει την αποσυμφόρηση και δημιουργεί αγκυλώσεις. Στη Θεσσαλονίκη, Αστυνομία και Δικαστήρια έχουν φτάσει πλέον στα άκρα, εξαιτίας της υπερπληρότητας των κελιών και των κρατητηρίων και δεν μπορούν να δεχτούν άλλους κρατούμενους. Το πρόβλημα μεγιστοποιείται, λόγω των φυλακών Διαβατών, όπου φιλοξενούνται πάνω από 600 κρατούμενοι, τη στιγμή που το συγκεκριμένο κατάστημα μπορεί να δεχτεί μόνο 370.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο Τμήμα Μεταγωγών Θεσσαλονίκης με την κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο. Έτσι, εξαιτίας της πληρότητας των φυλακών Διαβατών, 50 κρατούμενοι μένουν επί ένα τετράμηνο και παραπάνω στα κρατητήρια της Αστυνομίας. Όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς, η κατάσταση στις φυλακές είναι τραγική και οι συνθήκες κράτησης απαράδεκτες. Οφείλουν άμεσα τα αρμόδια Υπουργεία να ενεργοποιηθούν και να βρεθεί μια λύση για τους υπεράριθμους έγκλειστους.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν οι φυλακές και να βρεθεί σύντομα μια λύση για την πληρότητα των φυλακών Διαβατών;

Απαντήσεις Υπουργείων